Ha tervezzük, hogy idén befőzünk, és van is időnk, lehetőségünk és kedvünk, beszerezhetjük az alapanyagot úgy is, hogy mi magunk szedjük le! Így megismerhetjük a termelőt és első kézből láthatjuk, honnan kerül a meggy a befőttbe!
Ezekre figyeljünk oda, ha kilátogatunk egy szedd magadd kertészetbe!
- Indulás előtt tájékozódjunk a kiszemelt kertészetnél, érdemes e menni, mert lehetséges, előző nap már leszedték a termést. De lehet, egy esősebb időszak után pár napra bezár a kert.
- Érdemes szárral, kocsánnyal együtt leszedni a gyümölcsöket! Így tovább eltartható a gyümölcs.
- Legyen nálunk olyan gyüjtőedény, amiben egyrészt leszedjük a gyümölcsöt, másrészt tárolni tudjuk, amíg haza szállítjuk. Az előbbire tökéletesen megfelel a zacskó, az utóbbira a legalkalmasabbak a rekeszek, melyeket sok esetben helyben is meg tudjuk vásárolni. A biztonság kedvéért még a kapcsolatba lépéskor kérdezzünk erre rá a gazdánál!
- Ne rakjuk túl gyümölccsel a rekeszeket! Súlyuknál fogva a puhább húsú gyömölcsök a szállítás ideje alatt megrottyannak.
- Érdemes korán indulni a nagy meleg és esetleges tömeg előtt.
- Legyen nálunk elegendő folyadék, kenjünk be magunkat naptejjel és vegyünk föl szalmakalapot.
- Haza érkezve, igyekezzünk a lehető leghamarabb nekiállni a gyümölcs feldolgozásának. Nagyobb mennyiségnél érdemes a kádba tenni a gyümölcsöket és pár órára beáztatni.
Ha Te is magad szednél, lakóhelyedhez legközelebbi kertet gyümölcsönként itt találod meg!
Június végén, július elején a meggynek van a szezonja. Arról, hogy milyen értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, arról pedig itt olvashatsz!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: